Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Σκόρπιες σκέψεις γιά μιά καινούργια αρχή στο Γέρακα

Το κείμενο που ακολουθεί,είναι του δημοσιογράφου Γιώργου Ματθαίου.

Είναι προφανές ότι μια Αριστερή Δημοτική Κίνηση δεν μπορεί να εξαντλεί το ρόλο της στην Αυτοδιοίκηση ως δύναμη συνεπούς και χρηστής διαχείρισης, αλλά οφείλει, μέσα από συμμετοχικές και κινηματικές διαδικασίες, να προβάλλει και να υπηρετεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης και δημιουργικού ελέγχου.
Χρόνια τώρα στον Γέρακα διαιωνίζεται το δικομματικό σύστημα.
Μια παράταξη (ΠΑΣΟΚ) διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τη διοίκηση του Δήμου με τα σημερινά χειροπιαστά αποτελέσματα (ούτε αποχέτευση, ούτε πράσινο, παραχώρηση δημόσιων χώρων σε πολυκαταστήματα, καμία διεκδίκηση κ.λ.π.)
Στο χώρο της Δεξιάς αντιπολίτευσης οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι παραλλάσσονται σε δημοτικές κινήσεις, αφού συσπειρώνονται, διασπώνται, επανασυσπειρώνονται, μερικοί συμμαχούν με το ΠΑΣΟΚ και τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την πόλη.
Μια Αριστερή Δημοτική Κίνηση στο Γέρακα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο δικομματικό ανταγωνισμό. Τα κινήματα πολιτών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για τοπικά ή γενικά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αναδείξουμε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γι' αυτό βασικά κριτήρια μιας Αριστερής Δημοτικής Κίνησης στο Γέρακα θα πρέπει να θεωρούνται:
* Η επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα το κοινωνικό όφελος και όχι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου
* Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς
* Η προώθηση πολιτικής ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού
* Η αντιπαράθεση με την αντίληψη της αυτοδιοίκησης - manager, με την εκχώρηση δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τις αγοραίες πολιτικές εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών
* Καμία συνεργασία με τις δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν, εκφράσανε και εκφράζουν την πολιτική του δικομματισμού στον Γέρακα.
* Η υποστήριξη και ενίσχυση προσώπων ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας μας (Τρίτη ηλικία, εξαρτημένα άτομα, τσιγγάνοι, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.)
* Η πάλη ενάντια στον κοινωνικό συντηρητισμό, που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αγκαλιάζει ευρύτερες ομάδες πολιτών.
Δεν αναφερόμαστε, λοιπόν, σε μια Δημοτική Κίνηση «εργαλείο» προεκλογικής και μόνο σκοπιμότητας, αλλά σε συσπείρωση ενεργών πολιτών και κινημάτων που δεν έλκονται (στο σύνολό τους) από την κομματική δράση, αλλά διαθέτουν ιδέες, προτάσεις και διάθεση για πρωτοβουλία και δράση σε προβλήματα τοπικής εμβέλειας και ενδιαφέροντος. Η δημιουργία και η εδραίωση μιας τέτοιας Αριστερής Δημοτικής Κίνησης περνάει μέσα από το δρόμο της πλατιάς συσπείρωσης όλων των πολιτών που νοιάζονται για μια καλύτερη γειτονιά, για μια καλύτερη πόλη.
Γιώργος Ματθαίου
Δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος», πρώην μέλος της «Κίνησης Πολιτών Γέρακα»

11 σχόλια:

  1. Είναι καιρός να ταραχθούν τα λιμνάζοντα ύδατα
    Οχι λόγια.
    Νοστράδαμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως, φίλε Νοστράδαμε. Αλλά αυτό προϋποθέτει και οικονομικούς πόρους και γερό στομάχι και πόδια αντοχής. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στο διάλογο του blog πρέπει να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να συμφωνήσουμε ή και να διαφωνήσουμε, δεν ξέρω, σε ένα , δύο, τρία, πέντε σημεία και μετά να προχωρήσουμε στη συλλογική δράση.Πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα συγκρουστούμε με νοοτροπίες χρόνων, με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Πρέπει να παλέψουμε για καλύτερα σχολεία, για πεζοδρόμια, για να αδειάσει η πλατεία από τα τραπεζοκαθίσματα, για να αποκτήσει η πόλη χώρους πρασίνου και χώρους πολιτισμού ανοιχτούς στους πολίτες. Για να αποκτήσουμε αποχέτευση, όχι περιμένοντας την κεντρική εξουσία, αλλά διεκδικώντας στους δρόμους, για νά...., για να... Γιατί πρέπει να μας γνωρίσει ο Γέρακας πόρτα πόρτα. Ισως με τους περισσότερους συγκρουστούμε, αλλά θα πρέπει να μας ακούσουν. Ισως μερικούς τους πείσουμε. Ο Γέρακας χρειάζεται άμεσα να αποκτήσει αξιόπιστη, αριστερή και ριζοσπαστική αντιπολίτευση που θα κινητοποιείται και θα κινητοποιεί. Μπορούμε; Μένει να το δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητε φιλε red team πιστευω αρκετος κοσμος περιμενει να δει μια νεα συλλογικοτητα στο γερακα που θα ειναι διπλα στον πολιτη και μαζι με αυτον νανοιξει δρομο για την επιλυση των μεγαλων προβληματων της περιοχης ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΧΕΥΤΕΣΗ.οι ελευθεροι χωροι που πρεπει να ειναι οι προτεραιοτητες μιας ριζοσπαστικης αριστερης κινησης της ανατολικης αττικης,,πιστευω οτι οι πολιτες που επικοινωνουν με το BLOG πρεπει νανταλλαξουν αποψεις και απο κοντα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τον κυριο Βολιωτη που υπαρχει ενα φορουμ για τους αριστερους της περιοχης και οχι μονο!!

    ροζα λουξεμπουργ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλε μου είχα γράψει και στον συντάκτη παλαιότερα δεν ξερω ποσο αποτελεσματική θα ειναι η προσπάθια σασ.ομως συνεχίστε.μακάρι οι ελπίδεσ σας να πραγματοποιηθούν.φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αποτελεσματικη θα ειναι η προσπαθεια οταν πρωτα απ'ολα οι αριστεροι πολιτες του γερακα
    συσπειρωθουν κατω απο απο μια ομπρελα που θα αγκαλιαζει οποιον πολιτη θελει να κινητοποιηθει να δρασει κινηματικα ανεξαρτητα απο που ανηκει ΄Μια κινηση που ο επικεφαλης θα ειναι αιρετος και καθε φορα θα ψηφιζεται μεσα απο γεν συνελευσεις.Που θα αφηνει τα μελη της να σκευτονται να οργανωνοται να δρουν ελευθερα.δεν εχει τιποτα να φοβηθει μια κινηση η πρωτοβουλια η οτι αλλο το ονομασετε απο την ελευθερη βουληση και σκεψη των μελων.Αρα η πρωτοβουλια σας πρεπει να σκευτει ποια ειναι τα σοβαροτερα προβληματα που απασχολουν την περιοχη και να βγει προς τα εξω.αυτο που εχει αναγκη ο κοσμος να δει ειναι μια αριστερα που δρα που ονειρευται που οι ανθρωποι της δεν θα δρουν παραγωντιστικα τους εφαγε στην μουρη τοσα χρονια στον γερακα δεν θελει ουτε παραγοντες ουτε αυλικους,Αλλιως θα μεινει ενα γραφειοκρατικο παραγωντιστικο συνοθυλευμα που τιποτα δεν θα λεει για του ς ανθρωπους του μυαλου και του χεριου,
    ροζα λουξεμπουργκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον δεν κατάλαβες. Από τους αγώνες της αριστεράς απολαμβάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ πολλές κατακτήσεις σήμερα. Άλλοι δρουν ατομικά με πλάγιους τρόπους και απολαμβάνουν προσωπικά ωφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλε συμπολιτη εμεις θελουμε και οι πολιτες που δεν ανηκουν στην αριστερα να αγωνιστουμε μαζι και για την αποχευτεση τα προβληματα ειναι κοινα οι αγωνες συλλογικοι αυτο λεει η αριστερα αραγε εαν συμφωνεις μαζι μας κατεθεσε και εσυ τις αποψεις σου για τα προβληματα του γερακα και ολοι μαζι να διεκδικησουμε

    φιλικα
    ροζα λουξεμπουργκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο.k. θα ηθελα να συμφωνησω σε ολα αυτα αλλα δεν μπορω βρε παιδια.Με τοση απαθεια και εγωκεντρισμο που διακατεχει την συντριπτικη πλειοψηφια των συνδημοτων μας που δεν ξερω αν αξιζει να αγωνιζονται καποιοι,και ολοι οι αλλοι που κοροιδευουν και ενιοτε βριζουν,να απολαμβανουν τα αποτελεσματα.Διοτι το ...κοποις κτωνται τα αγαθα,δεν ισχυει.δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι αλλά πρέπει κάποια στιγμή να κυταζόμαστε στον καθρέφτη και να μη ντρεπόμαστε επειδή βρίσκουμε άλλοθι στην απραξία και παθητικότητα των άλλων, γιατί η προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες ζωής θα βοηθήσει πρώτα εμάς και ίσως κάποιους, λίγους ή πολλούς δεν έχει σημασία.Και θα βοηθήσει στο να ξαναβρούμε την ουσία της ζωής που την χάσαμε μέσα στην κατανάλωση και στην τρεχάλα για να μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να συμπληρώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι αν περιμένουμε να κινητοποιηθεί η πλειοψηφία του κόσμου δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα. Μήπως τελικά παρ΄όλο το δίκιο που έχεις φίλε/η πολλές φορές χρησιμοποιούμε και ως άλλοθι την αδράνεια των συμπολιτών μας; Μήπως βολεύει κάποιους να διαιωνίζεται αυτό το κλίμα;Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση.Καλό Πάσχα. Θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα. Ως τότε δημιουργικές σκέψεις για μελλοντικές δράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή