Τετάρτη 8 Απριλίου 2009


ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
Ανακοίνωση
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14.4 –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με την ιδιαίτερα επιτυχή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η
«Διαδημοτική» στις 31.3.09, αναδείχθηκε το ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται -συνολικά ή σε επιμέρους ζητήματα - τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό: φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Καισαριανής, Ελληνικού, Αλίμου, Νομαρχία Αν.Αττικής κ.ά), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ( Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Eταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ.ά), ειδικοί επιστήμονες, κινήσεις πολιτών, Δημοτικές παρατάξεις, πολιτικά σχήματα (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι-Πράσινοι κ.ά).
Η προβολή των θέσεών μας από τα ΜΜΕ ( Νέα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αυγή, Εποχή, Ναυτεμπορική, Ημερησία, Μετρόραμα, ΤVXS, ΣΚΑΪ TV κ.ά) αλλά και από τα τοπικά έντυπα, έσπασε τη μονόπλευρη πληροφόρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απόψεις μας πολλοί περισσότεροι από πριν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές πού παρέμεναν αδρανείς (Ανατολική Αττική, Ζωγράφου, Παπάγου κ.α) έχουν δημιουργηθεί ευρύτερες συσπειρώσεις ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ακόμη και ο σιωπηλός καθ’όλη τη διάρκεια της λεγόμενης δημόσιας διαβούλευσης «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (Σ.Π.Α.Υ), ζητά την επέκταση της Α’ Ζώνης προστασίας Υμηττού και την κατάργηση της Β’ Ζώνης.
Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες, με δεδομένη την πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) και στην δημοπράτηση εντός του προσεχούς Μαΐου του έργου « Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής», έχουν ήδη κατατεθεί μια σειρά προτάσεις για την παραπέρα πορεία μας, τις οποίες συνοπτικά παραθέτουμε:
α) Να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ διοργανώνοντας από κοινού με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς μια «Ημέρα δράσης για τον Υμηττό», σε διάφορους Δήμους γύρω από τον Υμηττό.
β)Να καταθέσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης τόσο της Κ.Υ.Α, όταν εκδοθεί, όσο και του νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού, στον βαθμό που δεν συμβαδίζει με τις θέσεις μας.
γ)Να απευθύνουμε επιστολή προς την «Συνεργασία των 12 Φορέων για το περιβάλλον»
(στην οποία συμμετέχουν φορείς όπως η Υπερνομαρχία Αθηνών –Πειραιώς, η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. η Γ.Σ.Ε.Ε, το Ε.Κ.Α κ.ά), με την οποία να τους ζητάμε να εναντιωθούν στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό. Επισημαίνουμε ότι σε εισήγηση της «Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης» των 12 Φορέων ( Πρακτικά 5ης Συνεδρίασης- 18.11.08), προτείνεται, μεταξύ άλλων, οι προαναφερόμενοι φορείς να αποφασίσουν:
- « να καταργηθεί η Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού υπέρ της Α’ Ζώνης. Να υπάρξουν μόνο σημειακές παρεμβάσεις αν χρειασθεί »
- « Κήρυξη των περιαστικών ορεινών όγκων ως προστατεύομενων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο19 του νόμου 1650/86»
δ)Να μεταφέρουμε το ζήτημα των προθέσεων και των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου μιάς παρέμβασης που ετοιμάζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στις 14 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει κοινοποιηθεί προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερώτημα της «Διαδημοτικής» και της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης σχετικό με το άν εντάσσεται το έργο «Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής» στη διαδικασία Στατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ).
ε) Τέλος, έχει κατατεθεί η πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Ηλιούπολη απο την «Διαδημοτική» σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κυριακή 26.4,στις 10.30 π.μ στο τέρμα των λεωφορείων 206(Αγία Μαύρα) και πορεία 1 χιλιομέτρου στον χώρο του Υμηττού όπου προγραμματίζεται ο μετωπικός Σταθμός Διοδίων.
Για όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να συζητήσουμε την Τρίτη 14/4 στις 7.30μμ στο Δημαρχείο Ηλιούπολης. Οσοι αδυνατούν να παρευρεθούν, ας γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά- ΦΑΞ- ηλεκτρονικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου