Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...έτσι,γιά ανταλλαγή απόψεων

Είναι γνωστό,ότι η χώρα μας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, στο τέλμα μιας πολιτικής παρακμής,η οποία αγκαλιάζει όλα τα επίπεδα και τις πλευρές της δημόσιας διοίκησης και κάθε λογής εξουσίας..Ο πολίτης δεν μπορεί να πάρει ανάσα,μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα, που τον καταπιέζει και τον συνθλίβει ,σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής του ζωής.Ακρίβεια,ανεργία,γραφειοκρατία,υποβαθμισμένο περιβάλλον,κακή παιδεία,ανασφάλεια,είναι τα alter ego του.Με την τελευταία έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη,οι παραπάνω διαπιστώσεις ,αποκτούν και επίσημο χαρακτήρα.Δυστυχώς,η Τοπική Αυτοδιοίκηση,καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο κατάλογο της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του νεοέλληνα.Και ενώ θα περίμενε κανείς, ότι λόγω του λαικού της χαρακτήρα,θα αποτελούσε στήριγμα στον καθημερινό του αγώνα,αποδεικνύεται ότι λειτουργεί και η ίδια, σαν ένα ακόμα γρανάζι του κρατικού μηχανισμού,υπακούοντας σε μια λογική διεκπεραίωσης των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών.Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, επιβεβαιώνουν δυστυχώς το γενικό κανόνα.Είναι άραγε τυχαίο, ότι όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών αρχόντων σήμερα,ανήκει σε πολιτικές παρατάξεις που έχουν στηρίξει την πολιτική τους,σε ένα σύστημα αξιών που αφήνει τον άνθρωπο έξω από τις συμμετοχικές διαδικασίες στα ζητήματα που τον αφορούν άμεσα; Είναι τυχαίο άραγε ότι η πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, ανήκει στα κόμματα της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ; Δήμ αρχοι και δημοτικά συμβούλια που υποστηρίχθηκαν από τα κόμματα του δικομματισμού,για να στηρίξουν την κυβερνητική τους πολιτική.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, που σε δεκάδες δήμους της χώρας, εκλέγονταν με τεράστιες λαικές πλειοψηφίες,αριστεροί δήμαρχοι.Ηταν οι εποχές,που χρονίζοντα προβλήματα υποβαθμισμένων και μη περιοχών,από το Περιστέρι μέχρι την Κηφισιά και από το Καματερό μέχρι την Ηλιούπολη,λύνονταν με τη συμμετοχή των κατοίκων,με αγώνα και συνεργασία ανάμεσα στους εκλεγμένους αριστερούς δημοτικούς άρχοντες και στους μαζικούς φορείς. Ηταν τότε που οι δημότες ανεξάρτητα από την πολιτική τους προτίμηση στις βουλευτικές εκλογές,εμπιστεύονταν τους αριστερούς υποψήφιους δημάρχους,γιατί ήξεραν ότι ποτέ δεν θα τους αφήσουν στα κρύα του λουτρού.Τους εμπιστεύονταν,γιατί έβλεπαν καθημερινά τον αγώνα αυτών των ανθρώπων,αλλά και τα άμεσα αποτελέσματα αυτών των αγώνων.Μεσολάβησαν από τότε, διάφορες παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις,οι οποίες δικαίως και αδίκως,φόρτωσαν στις πλάτες και της ελληνικής αριστεράς ,αμαρτίες άλλων,με αποτέλεσμα τη κρίση εμπιστοσύνης.Ομως,η σημερινή παγκόσμια οικονομική και όχι μόνο,κρίση,ξαναφέρνει στην επιφάνεια ,την ανάγκη για εμπιστοσύνη στην σύγχρονη,ανανεωμένη ,ριζοσπαστική αριστερά.Είναι αδήριτη ανάγκη,οι δημότες να στηρίξουν πάλι, τους ανθρώπους που δεν θα τους εγκαταλείψουν και θα αγωνιστούν μαζί τους,ως τη λύση των προβλημάτων τους.Αλλωστε τι έχουν να χάσουν;Οι δημότες του Γέρακα,έχουν γευθεί την σημερινή δημοτική πολιτική,δεκαετίες τώρα.Η πορεία του δήμου μας,είναι μιά πορεια χωρίς πυξίδα και στόχους,μιά πορεία που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μόνο από διοικητικούς υπαλλήλους,χωρίς καμμία πολιτική βούληση και προοπτική.Επίσης,οι συνδημότες μας,αντιλαμβάνονται την υποσχεσιολογία των δύο συγκρουόμενων παρατάξεων της σημερινής συντηρητικής δημοτικής αντιπολίτευσης,σαν μιά από τα ίδια.Είναι σίγουρο,ότι κινούνται και θα κινηθούν στο ίδιο μοτίβο, που κινείται η σημερινή κυβέρνηση.Είναι καιρός για ένα άλμα μπροστά.

8 σχόλια:

  1. Η αριστερα ειχε κερδισει πολλες αυτοδιοικητικες μαχες στο παρελθον με αξιολογους δημαρχους και με σημαντικο εργο .περιοχες οπως νεα φιλαδελφεια.περιστερι,καισαριανη .Ποιος δεν θα ξεχασει τον Σαββα Σταματιαδη που παλεψε τα χρονια εκεινα τα δυσκολα να φερει την αποχετευση στην νεα φιλαδελφεια.μαχιμος χωρις να κρυψει την αριστερη του ταυτοτητα κερδιζε με πολυ μεγαλα ποσοστα για αρκετα χρονια τις δημοτικες εκλογες ,Πραγματι ψηφιζοταν απο πολιτες απο ολο το πολιτικο φασμα ακομη και απο συντηριτικους πολιτες και η εκτιμηση κρατησε χρονια.Επισης ο Σαββας Σταματιαδης μεχρι το τελος της ζωης του παρόλο που ηταν μελος του ΚΚΕ παλεψε για την ενοτητα των αριστερων δυναμεων μετα την διασπαση του τοτε εννιαου συν.
    στον δημο της Ν.Φιλαδελφειας και σμμετειχε σε ενιαιο ψηφοδελτιο που στεγασε τοτε όλες τις αριστερες δυναμεις του δημου.Και ετσι εκανε το δικο του αλμα.Για μενα προσωπικα υπηρξε ο δασκαλος μου στα θέματα τοπικης αυτοδιοικησης .Δεν εχασε ποτε του τον αριστερο προσανατολισμό του και κερδισε την πλειοψηφεια των πολιτων του δημου του.

    Καιτη θεοχαρη
    Γερακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Βολιώτη,με βρίσκει σύμφωνη και το άρθρο σας,και το σχόλιο της κας Θεοχάρη Καίτης.Ισως κάπως διαφορετικά θα έπρεπε να δεί ο κόσμος τα γεγονότα που συμβαίνουν.Ισως ο απλός πολίτης θα έπρεπε να εμπιστεύεται την σύγχρονη αριστερά,τουλάχιστον στις δημοτικές εκλογές,χωρίς να αισθάνεται τύψεις ότι εγκατέλειψε το κόμα που ψηφίζει γιά κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σωστά τα προαναφερόμενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα μπορούσα και εγώ να μην συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Πραγματικά η Αριστερά πρόσφερε πολλά στην Αυτοδιοίκηση, πάλεψε μαζί με τους κατοίκους για την ποιότητα ζωής, έδωσε μάχες για τον Πολιτισμό, συγκρούστηκε με την κεντρική εξουσία σε θέματα Δημοκρατίας και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς το κουσούρι του δικομματισμού - και με ευθύνη της Αριστεράς-πέρασε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα γνωστό. Οι δήμαρχοι έγιναν ιμάντες μεταβίβασης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας. Εξαφανίστηκαν τα συνοικιακά συμβούλια των δήμων γιατί ενοχλούσαν, υιοθετήθηκαν λογικές ρουσφετιού και προώθησης κομματικών εγκάθετων στις δουλειές, εγκαταλήφθηκε στην τύχη της η Αττική και ιδίως η Ανατολική που γνωρίζει ακόμα και σήμερα πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης, και το χειρότερο όλων: Μπήκαν στο χορό του ξεπουλήματος δημόσιου χώρου. Παράδειγμα, για να πάμε και στα δικά μας, η εύκολη παραχώρηση από το Δήμο Γέρακα εκτάσεων για το Καρφούρ,το Σατουρν, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, της κεντρικής πλατείας σε τραπεζάκια και καθίσματα, κ.λ.π. Δυστυχώς σ' αυτή τη λογική - ιδιαίτερα την δεκαετία του '90- μπήκαν και πολλοί δήμαρχοι προερχόμενοι από την Αριστερά με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρηση των δημόσιων χώρων.Στην παραγματικότητα δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν από τον καναπέ του δημότες για να ξαναδιεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει και έτσι μπαίνουν στο "τρυπάκι" της απλής διαχείρησης μέχρι να έρθει η ώρα να τους δώσουν οι δημότες τα... παπούτσια στο χέρι. Ενα μεγάλο ζήτημα λοιπόν που πρέπει να απασχολήσει τους υποψιασμένους δημότες είναι εάν μπορούμε τουλάχιστον στο Γέρακα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Οχι για να κάνουμε καμία "επανάσταση" στη χώρα, αλλά να ψηλαφήσουμε το εάν μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης μέσα από τους περιορισμούς και τα φίλτρα που έχει βάλει πλέον η κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το "καθήκον" των ενεργών και αριστερών πολιτών. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ REDTEAM,ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕΡΗ ΑΠΟΨΗ.
    ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ,ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ...ΑΛΛΑΓΗΣ,ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ,ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ,ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΟΛΩΝ.ΟΜΩΣ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ,ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ,ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ,ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦ-ΜΠΕΗ.ΣΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΟΛΟΥΣ,ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xαιρομαι που ητοποθετηση μου ανοιξε συζητηση περι αυτοδιοικησης και αριστερας.η συγχρονη ριζοσπαστικη κινηματικη αριστερα εχει πολλα να δωσει σε τοπικες κοινωνιες,το εγχειρημα της ανοιχτης πολης που πολλοι πολεμησαν μεσα και εξω απο την αριστερα σημερα ειναι σημειο αναφορας στην αθηνα.διεκδηκισε γηπεδο του παναθηναικου χωρις μολ,λειτουργει την αγορα της κυψελης σανχωρο φορουμ συζητησεων,εκδηλωσεων κλπ διεκδηκει ελευθερους χωρους κ.αοπως ειπει και η gerakina o gerakas βρισκεται στην εποχη του χαλιφ μπεη και το κατεστημενο του δημου μπλε και πρασινο προκαλει δυσφορια,ζουμε σε μια πολη που τα πεζοδρομια ειναι υπο κατοχη αυτοκινητων και εμπορευματων .οι πολιτες φυτευουν δεντρα στην μεση του πεζοδρομιου που να περπατησουμε αραγε,η πλατεια εχει καταληφθει απο τις καφετεριες και αρκετοι δημοτικοι αρχοντες ιδιοκτητες εχουν κλεισει τα πεζοδρομια και κανενας δεν μιλαει,μια καινουργια πολη χτιστηκε με ακριβως τον ιδιο τροπο της αθηνας,Η πεντελη καηκε και ερχεται ο καταρκεματισμος του υμηττου ,του υμηττου που αρκετοι αγαπησαμε κανοντας βολτες στα παιδικα μας χρονια στον καρεα και δασος καισαριανης.και οπως λεει ο η ρεντ τιμ θα ειμαστε οι διαχιριστες της τοπικης εξουσιας η πρεπει να
    αρχισει η συζητηση για ενα αλλο μοντελο αυτοδιοικησης

    φιλικα
    καιτη θεοχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι κι εγώ με τη σειρά μου, που οι αριστεροί του Γέρακα βρήκαμε επιτέλους ένα πρώτο τόπο επικοινωνίας χωρίς φραγμούς, περιορισμούς και καλύψεις όπως ταιριάζει στη σκέψη των αριστερών προοδευτικών ανθρώπων. Συμφωνώ με όσα είπαν η Καίτη και ο/η redteam. Έχω επίσης την αίσθηση ότι οι προοδευτικοί άνθρωποι του Γέρακα δεν έχουν βρει ακόμα εκείνο το φορέα που θα εκφράσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το πώς θα φτιάξουμε και θα λειτουργήσουμε την πόλη που επιλέξαμε να ζήσουμε. Σε εμάς πέφτει, όπως πάντα, το καθήκον να δείξουμε το δρόμο. Ελπίζω σε γόνιμη και αποτελεσματική συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ελπιζω οι αριστεροι του γερακα να συνεχισουν αυτην την συζητηση μεσα απο το φορουμ του blog
    του φιλου αποστολη που εχει μεγαλη εμπειρια στην τοπικη αυτοδιοικηση.πραγματι κατι καινουργιο γεννιεται στο αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει απο τις δυναμεις του δικομματισμου αλλα και ανεξαρτητες κινησεις χωρις σαφη προσανατολισμο για το τι αυτοδιοικηση θελουν.
    το BLOG ηδη εχει μια καλη αναγνωρισιμοτητα και πρεπει να διαδοθει σε ολο τον γερακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή