Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΓΕΡΑΚΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: S.O.S

Τι άραγε,θα έπρεπε να κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, ώστε να μη χαρακτηριστεί τουλάχιστον αδιάφορη και τελικά, αντικειμενικά συνυπεύθυνη, γιά τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα και γύρω από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας;
Γιατί άραγε, ο σημερινός Δήμαρχος κ.Ζούτσος,όπως και ο προκάτοχος του κ.Παπαδογεωργάκης,νομίζουν ότι το Περιβάλλον δεν είναι άμεσης προτεραιότητας και μέσα στις πρώτες υποχρεώσεις τους; Η σημερινή Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιβαλοντικό ζήτημα στη γειτονιά μας;Αν ναι,τότε τι ακριβώς έκανε και κάνει; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Στο Γέρακα,όπως και σε όλη την Αττική,το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.Τα τελευταία χρόνια με τις πυρκαγιές,το πολύτιμο περιαστικό πράσινο της Πεντέλης εξαφανίστηκε.
Ο Δήμος Γέρακα,ο οποίος έχει μάλιστα ένα τμήμα του στον ορεινό όγκο της και βρίσκεται στούς πρόποδες της,απουσιάζει εντελώς απο την οργανωμένη δράση για τη προστασία και αναβάθμιση του Πεντελικού Ορους,όπως προβλέπεται απο τη σχετική νομοθεσία.Αντίθετα,δήμοι όπως Βριλήσσια,Χαλάνδρι,Μελίσσια,Πεντέλη,Παλλήνη Κηφισσιά κ.λ π,συμμετέχουν ενεργά στον ΣΠΑΠ.
Οργανωμένο αστικό πράσινο μέσα στο Δήμο ,δεν δημουργήθηκε ποτέ, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρξαν με την ένταξη του Δήμου στο σχέδιο,όταν η περιοχή ήταν ακόμα tabula rasa,δηλ.στον αρχικό της σχεδιασμό.Οι διαχρονικές ευθύνες της παράταξης που διοικεί το Δήμο δεκαετίες τώρα,είναι τεράστιες και ασυγχώρητες.
Είναι χαρακτηριστικό,ότι η μόνη περιοχή που προβλέπεται από το Γ.Π.Σ, ως χώρος πρασίνου,είναι αυτός του δημοτικού νεκροταφείου!!!
Εχουμε το θλιβερό προνόμιο,να είμαστε απο τους δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο.
Ο υδροφόρος ορίζοντας, μολύνεται απο την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία απο τα βοθρολύματα που χύνονται στους δρόμους.
Η Δημοτική αρχή δυστυχώς, συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στα όρια του Δήμου και γύρω απο αυτόν.
Οι εναπομείναντες ακόμα ελεύθεροι χώροι,χτίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και σε λίγο,θα έχει χαθεί και η τελευταία ευκαιρία για λίγο πράσινο και καθαρό αέρα. Τι περιμένει άραγε ο κ.δήμαρχος; Να γίνουμε Κυψέλη και Παγκράτι με λίγο χαμηλότερα κτίρια;
Και καλά, όλοι εμείς γιατί δεν αντιδρούμε αφού μας αφορά το ζήτημα;
Περιμένουμε να φτάσουν τα πράγματα, εκεί που έφτασαν στα Πατήσια, με τον Δήμαρχο Αθήνας κ.Ν.Κακλαμάνη, να δίνει τα ρέστα του, κόβοντας τα ελάχιστα δένδρα στο παρκάκι της οδού Κύπρου,κατεβάζοντας τα Μ.Α.Τ γιά να φτιάξει πάρκιγκ; Συνδημότες,S.O.S…Δεν είναι πλέον νωρίς,δεν είναι ακόμα αργά.

5 σχόλια:

  1. καλέ μου φίλε άγνωστε και ρομαντικέ,σε τι βάσανα μπήκες?καλά είναι όσα γράφεις,αλλά σε ποιόν τ απευθύνεις?στους ζαμανφουτιστες γερακιώτες που δεν νοιάζονται για το ποιος μένει δίπλα τους? η μήπως νομίζεις ότι οι γύρω γύρω σου και φίλοι σου, σκοτίζονται ιδιαίτερα? πόσοι απο τούς αναγνωστες σου που ξέρουν για τη προσπάθεια σου μπήκαν στο κοπο να γράψουν κάτι?
    χέστηκαν απο τη συγκίνηση τους.κι οι αλλοι που δε σε ξέρουν,σιγά μην και δεν γελάσουν για την αποκοτιά σου.δεν είναι καιροσ φίλε για ηρωισμους.πάρτο χαμπάρι.κιαυτοι που ειναι δηθεν δίπλα σου το ρόλο τουσ παίζουν ρεεεε.συγνώμη για τα λόγια μου.μου ηρθε να τα πω.μέσα μας να κοιτάξουμε περισσότερο.αντε γεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει λάθος ο παραπάνω φίλος. Το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν μερικοί από εμάς με σχόλια στο blog δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει και ότι είμαστε... ζαμανφουτιστες Γερακιώτες, όπως διατείνεται. Απλά καμια φορά χρειάζεται να μας δοθεί και το τσίγκλισμα, όπως έκανε ο παραπάνω φίλος, για να συμμετέχουμε στο διάλογο. Πολλοί από εμάς που κάθε μέρα κάνουμε ένα κλικ και μπαίνουμε για να δούμε τι νέο έχει το blog, δηλώνουμε με τον τρόπο μας ότι πρέπει να γίνει κάτι στο Γέρακα. Αυτά και στο επανιδείν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον Σταυρό υπάρχει ενα πανό με το σύνθημα να πετάξουμε όλοι μαζί χαρταετούς.Μου φαίνεται πολύ αστεία η προτροπή και σαν ιδέα και σαν στόχος για προστασία του περιβάλλοντος...Μήπως έχετε κάποια σχέση με αυτί το πανό???Δεν πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έτυχε μέχρι σήμερα να προσέξουμε το συγκεκριμένο πανώ.Τώρα,σαν ιδέα,είναι κιαυτό ένας τρόπος να πείς κάτι.Αν μάλιστα, αυτό υιοθετείται στη πράξη από τούς πολίτες και έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα,δεν θα το απορρίπταμε.
    Αν στην πράξη δεν έγινε αποδεκτό από τον κόσμο και αγνοήθηκε,είναι ένα ζήτημα.Δεν έχουμε σχετική πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα.
    Πάντως,όχι, εμείς δεν έχουμε καμμία σχέση με το συγκεκριμένο πανώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιβάλλον!!! Τελευταίως βρισκόμαστε όλοι ανεξαιρέτως μ’ αυτή τη
    λέξη στα χείλη έτοιμοι να καταγγείλουμε, και με το δίκιο μας τις περισσότερες φορές, όσους έχουν συμβάλλει κατά καιρούς σε περιβαλλοντικές ατασθαλίες και όχι μόνο. Συμφωνώ και επαυξάνω, όμως θέλοντας να εστιάσω και στην δική μας ευθύνη και πώς μπορούμε από εδώ και εμπρός να κάνουμε κάτι θα ήθελα να μιλήσουμε για την ανακύκλωση, ένα σημαντικό κεφάλαιο του περιβαλλοντικού ζητήματος, που δεν του δίνουμε ίσως την ανάλογη σημασία. Βέβαια και η δημοτική αρχή έκανε ότι μπορούσε!!!! Μας «πέταξε» τους μπλε κάδους για να είναι συνεπής με την περιβαλλοντική της ευαισθησία!!!, και από δω παν κι άλλοι. Σύμφωνα όμως με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έπρεπε να φροντίσει να εκπαιδεύσει τους δημότες της για τη σωστή χρήση των κάδων και όχι να τους βλέπουμε να ξεχειλίζουν από σακούλες σκουπιδιών. Που να ξέρουμε και εμείς, μήπως κάναμε και χθες αυτή τη δουλειά!!! Άσε που υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι το περιεχόμενο τους καταλήγει και αυτό στη χωματερή. Από την άλλη το καθαρό χαρτί που κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στα σπίτια μας (εφημερίδες, περιοδικά, χάρτινες συσκευασίες προϊόντων, κλπ.)πάει χαμένο. Εγώ λοιπόν μετά από όλα αυτά μαζεύω όλα τα χαρτικά και τα αφήνω σε χαρτέμπορο, τα γυαλιά που σημειώτεον ανακυκλώνονται εσαεί σε ειδικούς κάδους μόνο για γυαλιά, όπως και το αλουμίνιο και επωφελείται το «χαμόγελο του παιδιού», τα πλαστικά αναγκαστικά στους μπλε κάδους και τέλος με τα οργανικά απόβλητα (φλούδια, αυγά, καφέδες, κλπ.) κάνω κομπόστ χρησιμοποιώντας τελάρα της λαϊκής. Ο άντρας μου λέει περαστικά μου, εσείς τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή