Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΡΑΚΑ: ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...



Ο δήμος Γέρακα, είναι από τους λίγους δήμους που έχουν το προνόμιο να διαθέτουν έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο-προς τιμήν του προηγούμενου δημάρχου-που ακούει στο όνομα Δημοτικός κινηματογράφος Γέρακα.Δυστυχώς όμως,μόνο κατ’όνομα ‘’Δημοτικός’’. Η μέχρι τώρα πορεία του δεν το έχει επιβεβαιώσει.Είναι γνωστό, ότι ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια,τον είχε παραχωρήσει-μισθώσει σε ιδιώτες και λειτούργησε σαν μια εμπορική επιχείρηση,σαν ένας ακόμα θερινός κινηματογράφος,με αμφίβολα αποτελέσματα.Την περασμένη μάλιστα χρονιά, τον είδαμε σε πλήρη εγκατάλειψη,μελαγχολικό θύμα βανδαλισμών,καταστροφών και απαξίωσης.Αυτές τις μέρες,διαπιστώσαμε,ότι υπάρχουν σκαλωσιές-προφανώς για επισκευές-στο χώρο της οθόνης.Ελπίζουμε φέτος να λειτουργήσει σαν χώρος πολιτιστικής δημιουργίας ,που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο δημότης του Γέρακα.Δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει, ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες των δημοτικών αρχόντων είναι ο πολιτισμός και η πνευματική καλλιέργεια των δημοτών.
Ας μου επιτραπεί να θυμηθώ για λίγο δημοσίως, παλιότερες εποχές(την περίοδο 1986-1990),τότε που ως πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής και ως πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης μελετών του δήμου Αιγάλεω, κόντρα σε πολλές αντιξοότητες και τρομερά εμπόδια,έβαζα κι’εγώ ένα λιθαράκι στη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου ‘’Αλέξης Μινωτής’’,στο άλσος του Μπαρουτάδικου,ενός καταξιωμένου πλέον χώρου πολιτισμού στη χώρα.
Τώρα,στο Γέρακα του 2009,ο δημοτικός μας κινηματογράφος,μπορεί και επιβάλεται να λειτουργήσει σαν χώρος πολιτιστικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας .Εμείς λοιπόν προτείνουμε:
1)Αυτό το καλοκαίρι να ξεκινήσει προσπάθεια για μόνιμη λειτουργία θερινού διαδημοτικού φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων από σχολικές και άλλες ομάδες των δήμων Ανατολικής Αττικής.
2)Η φιλαρμονική του δήμου να καταξιώσει το ρόλο της,δίνοντας συναυλίες μία φορά την εβδομάδα,ενισχυόμενη με μετάκληση γνωστών καλλιτεχνών και χωρωδιών.
3)Σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό σχολείο Γέρακα,να πραγματοποιηθούν εικαστικές και άλλες εκθέσεις και δραστηριότητες.
4)Να διερευνηθεί η δυνατότητα μετάκλησης από το εξωτερικό,ερασιτεχνικών και δημοτικών μουσικών σχημάτων,τα οποία με ελάχιστο κόστος(έξοδα φιλοξενίας),θα ενισχύσουν την επικοινωνία των λαών και με την ανταλλαγή θα κάνουν γνωστό το Δήμο μας στο εξωτερικό.
5)Να δοθούν παραστάσεις από καταξιωμένα επαγγελματικά σχήματα και ΔΗΠΕΘΕ,ώστε να μπορέσουν οι Γερακιώτες να απολαύσουν την καλοκαιρινή καλλιτεχνική πανδαισία που συμβαίνει γύρω μας.
6)Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει κινηματογραφική λέσχη για την προβολή επιλεγμένων ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους.
Ο χώρος του δημοτικού σινεμά ,είναι ο καταλληλότερος για όλα τα παραπάνω.Γιά την υλοποίηση των προγραμμάτων, ο δήμος να διεκδικήσει αποφασιστικά από το υπουργείο Πολιτισμού,έκτακτη οικονομική ενίσχυση.Το δικαιούμαστε.Δεν το νομίζετε κε δήμαρχε;

5 σχόλια:

  1. Μα κε Βολιώτη δεν τον λυπάστε τον Δήμαρχό μας. Όλο δύσκολα του βάζετε. Άντε και να έχει ό ίδιος τη θέληση και την γενναιότητα να αποδεχτεί τέτοιου επιπέδου προτάσεις, νομίζετε ότι έχει τα κατάλληλα πρόσωπα να υποστηρίξουν τέτοιες επιλογές; Δυστυχώς ο δήμος μας είναι ακόμα μακράν!!! Όμως που θα πάει. Dum Spiro Spero έλεγαν οι Λατίνοι, και εμείς με την ελπίδα ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει χρήματα για τους δημοτικούς θερινούς κινηματογράφους
    2. Περιμένετε λίγες ημέρες ακόμη για τον κινηματογράφο, ένα πουλάκι (όχι παπαγάλος) μου είπε ότι θα ανοίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε ανώνυμε,
    Στην πρόταση μας γιά διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο
    πολιτισμού,δεν αναφερόμαστε στο δημοτικό κινηματογράφο,αλλά στο συνολικό πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου.Αλλωστε,αυτό έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από άλλους δήμους και έχει πετύχει.
    Τώρα γιά το πουλάκι που μιλάει,ελπίζω να αξίζει όσο ένα αηδόνι και όχι όσο ένας κούκος.Διότι,αν ο κινηματογράφος λειτουργήσει όπως παλιότερα-χωρίς να αφορίζουμε την όποια του χρησιμότητα-είναι διαφορετικό πράγμα από αυτά που εμείς προτείνουμε συνολικά.Καθότι, οι πολιτιστικές μας ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψουν οι δύο βραδυνές προβολές ενός καλοκαιρινού κινηματογράφου και μόνο.Ας μην βολευτούμε με τη παροιμία...απ'το ντιπ κι'ολότελα καλή είν' κι' η παναγιώταινα...
    Φιλικά
    Απ.Βολιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνω με τον αποστ.βολιωτη δεν μπορεις να κανεις πολιτισμό με 2 βραδυνες προβολές και περιστασιακες εκδηλωσεις πχ καζαντζιδη ο πολιτισμός πρεπει να ξεκινησει απο τις γειτονιες απο τα σχολεια με ερασιτεχνικα συγκροτηματα που ηδη εχουν αρχισει νανθιζουν απο τα νεα παιδια της περιοχης μας που περιμενουν απο τους δημοτικους αρχοντες να τους συμπαρασταθουν αλλα οχι να τους εκμεταλλευτουν για να προβληθουν σε διαφορες φυλλαδες και να βλεπουμε π.χ τις φατσες του καθε δημαρχου και αντιδημαρχου να ποζαρουν στις διαφορες εκδηλωσεις, η νεα γενια τα βαρεθηκε αυτα και φτυνει τον κορφο της οταν τα βλεπει. την εξεργεση του δεκεμβρη μαλλον την ξεχασαν .αληθεια ποσο ο δημοτικος κινηματογραφος εγινε κτημα των γερακιωτων και ιδιαιτερα των νεων.
    για τι πολιτισμο μιλανε με γονιδηδες κλπ καλλιτεχνες

    ροζα λουξεμπουργκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως,δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον κ.δήμαρχο.Γιά χάρη μου πέρισι,άνοιξε τον κινηματογράφο άρον-άρον,γιά μιά και μόνο φορά γιά να απολαύσω την μεγάλη αοιδό Δέσποινα Ολυμπίου σε μεγαλειώδη συναυλία.Ευτυχώς που έγινε κιαυτό,γιατί έτσι επωφελήθηκαν κάποιες εκατοντάδες μαθητές,οι οποίοι έμαθαν... τυχαία γιά τη συναυλία και παρακολουθώντας την,εκπολιτίστηκαν δεόντως.Φαντάζεστε που θα ήταν το πολιτιστικό επίπεδο αυτών των μαθητών σήμερα χωρίς αυτή την πολιτιστική συνεισφορά της παραπάνω καλλιτέχνιδος;
    Σαν δεν...

    Ενας παρακείμενος του κινηματογράφου,Γερακιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή